Bella Brussella’s 2016

06.11.16 / Nieuws

Kleuter publieksprijs:

Der Mond und ich – Nancy Biniadaki
presentatie: gepresenteert door leerlingen van de DonBosco school – begeleiding: Joke Delcour, DonBosco school

Scholen jury’s:
Paloke school Molenbeek 4e leerjaar Lagere School. Begeleiding: juf Carla De Blaere en Greet van Paepegem. workshop: Sandra Verkaart
Special Mention: Rintje Verjaardag –  Ben Tesseur en Steven De Beul

“Deze film vonden wij heel herkenbaar. Jarig zijn is spannend en er gebeuren altijd gekke dingen maar ook dingen die per ongeluk fout gaan. We moesten vaak lachen, bijvoorbeeld toen Rintje van de taart at en toen er in de klas geen traktatie overbleef voor hemzelf. Ook het zingen van ‘gelukkige verjaardag’ was heel grappig want iedereen zong door elkaar in plaats van samen! We vonden het heel speciaal dat de film met poppen is gemaakt en dat de taart van spons was, terwijl het er heel echt uit zag.”

Prijs: Pingouin – Pascale Hecquet

“Onze klas houdt erg van liedjes en van zingen en dansen.Voordat we de film Pingouin zagen, hebben we de tekst van het liedje van Marie Henchoz gelezen maar we moesten raden over welk dier het verhaal ging. We vonden het heel grappig dat een pinguïn het eerste te koud en daarna te warm had.Hij wilde ontdekken hoe het was om niet op het ijs te wonen maar uiteindelijk ging hij toch terug waar hij vandaan kwam.Het liedje vonden wij heel vrolijk, en de tekeningen in de film pasten daar goed bij. Het is heel leuk dat tekeningen in een film kunnen bewegen!”

Saint-Hubert Oudergem 6e leerjaar Lagere School. Begeleiding: juf. Workshop: Maria Körkel
Special Mention: “A well spent afternoon” – Martin Turk

“De film toont met verrassende beelden een mooie relatie tussen vader en zoon. We hielden van de manier waarop de film de medeplichtigheid toont tussen de twee. We discussieerden een middag lang in de klas over vriendschap en de relatie met onze vaders en familieleden.”

Prijs: Yaadikoone – Marc Picavez

“De film neemt ons mee naar een ver land, Senegal. Het vertelt het verhaal van een kleine dappere jongen: Yaadikoone. Het laat ons zien hoe mensen in Senegal leven. Ook al is het leven is niet gemakkelijk, Yaadikoone houdt moed.”

Steiner school Anderlecht 1e graad secundair. Begeleiding: juf Margot Willems. workshop: Sandra Verkaart 
Special Mention: Beast – Pieter Coudyzer,

“De Special Mention gaat naar de film die net iets minder stemmen had gekregen, maar die in de boodschap van de film overeenkomt met Catherine:Vriendschap is belangrijk als je je alleen voelt. Beast is ook een animatie film, maar met een heel donkere sfeer. We vonden de sobere, sombere kleuren mooi omdat het het gevoel versterkt. Het is een emotioneel verhaal, we vonden het allemaal heel pakkend. Het bijzondere contact tussen de zwerver en het buitenaards wezen raakt je, je hebt symphatie voor de personages en de betekenis van het verhaal. De eenzaamheid wanneer je anders bent dan de rest is in deze film heel mooi verteld.”

Prijs: Catherine – Britt Raes

“Deze animatiefilm kan je blijven zien. Het is grappig maar heeft een diepere betekenis over alleen zijn, pesten en relaties hebben tot anderen en vooral: de relatie met je huisdier. Het is niet realistisch maar doet je juist dingen uit het werkelijke leven anders beseffen. Zoals dat iedereen wel datgene vindt wat bij je past. We vinden het een goede keuze dat het in animatie is: anders zou je het niet zo kunnen vertellen. In de animatie zitten bizarre overgangen en de kleuren zijn bewust gekoppeld aan gevoelens.”

TEENS: 

Hanne, Tasio, Ella – en Kawtar, Soumaya, Imane, Türkan

Begeleiding: Laura Vandeweynwinkel. assistentie: Redouan Saghirr

Langspeel film:
Special Mention: Enclave – Goran Radovanović

“Ondanks dat ze enkele zaken niet hadden begrepen, vonden ze Enclave een sterke film. Ze hadden nog nooit over het conflict in Kosovo gehoord en vonden het boeiend om daar meer over te weten. De film had veel actie, de acteurs speelden zo goed dat ze zelfs even dachten dat het een documentaire was. Het hoofdpersonage, een Servische tiener droomde ervan om een gewoon leven te leiden en vriendjes te hebben, maar de haat tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Servië is zo diep geworteld dat ze ook doorleeft in de kinderen. Toch wil de film hoopvol zijn over de mogelijkheid van de jonge generatie om deze haat te doorbreken. De Servische jongen wordt op het einde bevriend met een Albanees. De film toont de moeilijke en liefdeloze situatie waarin het hoofdpersonage opgroeit, maar de grappige elementen in de film maken de film erg aangenaam om naar te kijken”

Prijs: Land of Light – David Ruf
“Deze film heeft de jury van het begin tot het einde geboeid. (Sommige) acteurs speelden heel erg goed. Ze konden erg meeleven met de hoofdpersonages en hoopten met hen mee voor een goede afloop. De oorlog in Syrië wordt doorgaans vanuit volwassen ogen bekeken, ze vonden het daarom heel interessant om dit conflict vanuit het perspectief van kinderen te zien. Het wekte hun bewondering dat de film is gemaakt met echte vluchtelingenkinderen in een kamp aan de Turks-Syrische grens. Omdat zij dit werk heel belangrijk vonden, wouden ze de filmmaker graag in de bloemen zetten. Ze waren erg benieuwd naar een nieuwe film”
Kortfilm:
Special Mention: Groen – Lucas Camps

“De jury vond dit een absurde, grappige film met een zeer heldere en belangrijke boodschap: ga voor je eigen idee en laat je niet meeslepen door de rest. Het feit dat de rebel in deze film een kunstenaar was, vonden ze erg interessant. Het idee was eenvoudig en heel helder, de film was spannend van het begin tot het einde, sommige acteurs speelden goed.”

Prijs: L’apiculteuse- Loupiote asbl
“Deze film beantwoordde met gemak aan de drie criteria die ze hadden opgesteld voor het selecteren van de winnende kortfilm. De film draagt een noodzakelijke boodschap mee, en de regisseur is er in geslaagd om deze op een duidelijke manier over te brengen. Op geen enkel moment had de film hun verveeld. En tot slot, L’apiculteuse had hen ook geraakt.  Het acteerspel van de jonge Nola vonden ze uitstekend. Dit enthousiaste meisje slaagde erin om haar familie en omgeving te overtuigen tot het inzamelen van een miljoen handtekeningen om een stop te zetten aan de uitroeiing van bijen door middel van pesticiden. Kleine Nola had ook de jury helemaal mee in haar spannende en ambitieuze plan. Op het moment dat de journaliste haar mooie plan met de grond gelijk maakt, was dan ook voor hen een pakkend moment in de film. Ook de relatie tussen Nola en haar aanvankelijk onverschillige broer raakte hen erg. De film is een mix tussen documentaire en fictiefilm wat hen erg kon smaken. Educatief, spannend en een boodschap die zij nooit meer zouden vergeten: geef de moed niet op voor je overtuiging!”
KIDS: Sterre, Noor, Simon, Milos, Felix, Jules  begeleiding: Lisa Matthys. assistentie: Nadia Saghirr
Prijs: Land of Light – David Ruf

“Die film is een avontuurlijke… film! 5 kinderen die dapper blijven om een fantastisch land te vinden. Het is een combinatie van fictie en non-fictie; in de film zitten er stukken waar je de kinderen ziet discussiëren over wat er gebeurt in de film. Het wordt op een mooie manier getoond wat oorlog met kinderen doet: ze gedragen zich volwassen.”

Special Mention: Brothers of the Wind – Gerardo Olivares & Otmar Penker

“Wij geven een special vermelding aan Brother of the Wind omdat het een unieke film is over de vriendschap tussen mens en dier. Ookal versta je niet alles, de film is prachtig. Er worden unieke adelaars beelden getoond. De film geeft ook een prachtige les: je moet dingen waar je aan hecht leren loslaten. “(Felix&Milos)

Special Mention: Little Mountain Boy – Xavier Koller

“Wij geven een speciale vermelding aan de film Little Mountain Boy omdat we het een mooi verhaal vinden, met veel humor en spanning. Het landschap in de film is ok heel mooi.” (Sterre & Noor)

Russische juryArtemiy, Sergey, Vlad, Kristina – begeleiding: Elena Kurilova en Iva Ksenevich, Moskou
Prijs: Buffalo Rider – Joel Soisson
Special Mention: Abulele – Jonathan Geva
Duitse jury: begeleiding: Cathrin Ernst – Kortfilm festival Oberhausen (namen van de kindjes?)
Special Mention: THE ORCHESTRA by Mikey Hill.
Prijs: LITTLE THING by Or Kantor
“Hello! We are the international jury from Oberhausen in Germany. We watched about 30 short films – silly animations, great documentaries.
And it was very hard to make a choice. It really wasn’t easy because we liked all the different characters we got to know through the screen.
That’s why we want to give a special mention to an animation film full of music and hope. It made us identify with a totally different age group. Our special mention goes to THE ORCHESTRA by Mikey Hill.
Our price goes to a very colourful film that is lovely animated and full of inspiring use of sound and music. It’s about loneliness, empty places and the fact, that nobody is alone in this world.
The winner is LITTLE THING by Or Kantor.”