Mensjesrechten: Mijn brief aan de oliemannen

Xander de Boer

Online screener ; https://schooltv.nl/video/mensjesrechten-mijn-brief-aan-de-oliemannen/

De Nigeriaanse Papilou (14) leeft aan de rand van een vervuild stuk land. Hij schrijft een brief aan Shell, de oliemaatschappij die verantwoordelijk is voor de vervuiling.

Kijkopdracht

In een documentaire maakt de regisseur ook keuzes hoe iets in beeld wordt gebracht om het verhaal sterker te maken.  Denk je dat Papilou zijn brief schrijft vanuit zijn bed of werd dit in scène gezet ?

Bij de montage van de beelden achteraf werd ook geluid en muziek toegevoegd. Zo hoor je Papilou, die zijn brief voorleest, gedurende de hele film. Je hoort ook muziek. Welke soort muziek hoor je ? Triestige, blije, rustige of spannende muziek ? Op welke momenten hoor je dit ?

Denkopdracht

Vind jij je buurt proper of vuil ? Waarom ? Wat doe je eraan om het te verbeteren ?In welk continent ligt Nigeria ? Welke ander continenten bestaan er ? Is Engels de moedertaal in Nigeria, waarom spreekt men er Engels ? Hoe wordt aardolie ontgonnen, in welke landen is er veel olie ? Waarvoor wordt aardolie gebruikt ?

Schrijfopdracht

Welk probleem wil jij aankaarten in je buurt ? Schrijf een fictieve brief naar de persoon of organisatie die iets aan de situatie kan veranderen.

Doe-opdracht

Een vraag voor je mama of pappa. Welke oliën gebruiken zij in de keuken, bij huidverzorging  of als geneesmiddel ?