Prijswinnaars Bella Brussella’s 2015

08.11.15 / Nieuws, Professionelen

Goudenregen Jury:

Belgische kortfilms in competitie:

Special mention: Des longues vacances – Caroline Nugues Bourchat
Prijs: The Tie – An Vrombaut

Competitie Kids

Langspeefilm
Special mention : Dhanak – Nagesh Kukunoor
De special mention van de langspeelfilm is voor een heel ontroerende film. Er werd heel goed geacteerd, we konden ons ook goed inleven met de emoties van de personages. De landschappen en kleuren waren heel mooi, net zoals de achterliggende gedachte: de liefde tussen broer en zus

Prijs ; The Shamer’s daughter – Kenneth Kainz
De prijs voor beste langspeelfilm gaat naar een film die spannend is, maar ook een mooie boodschap heeft, namelijk dat iedereen uniek is en dat je altijd kunt kiezen om goed te zijn en dat het goede altijd van het kwade wint. Ook vonden we de acteurs echt goed, we konden ons heel goed inleven. De effecten waren echt goed en het land dat ze hebben gecreëerd voelde realistisch aan. De camera paste zich aan op de situaties en de belichting was goed. De geluidsmontage was rijk met mooie muziek en er werd echt op details gelet. Het was keer op keer verassend. We gingen helemaal in de film op en waren even vergeten dat we in een cinema zaten.

Kortfilm
Special mention : Frenemy – Vera Lalyko,
De special mention voor de kortfilms is voor een film die leuk is voor jong en oud. De film is heel mooi getekend, er zijn ook mooie kleuren. Maar het belangrijkste was de boodschap: het toont hoe je met elkaar om moet gaan en dat je iedereen moet accepteren zoals hij is.

Prijs : The Present – Fabio Coala
De prijs voor beste kortfilm gaat baar een film die heel ontroerend was, maar ook een verassend einde had, dan pas begreep je heel het verhaal. Het waren ook mooie animaties en het geluid was goed. We konden niet geloven dat zo’n korte film zo een leuk en mooi verhaal kon hebben.

Best of TV
Kalle Kran – Johan Hagelbäck
De prijs voor beste tv-serie gaat naar een programma dat een mooie boodschap heeft en dat ook grappig is. Er waren mooie geluiden en de collagebeelden van echte en getekende beelden waren heel leuk. De kinderen waren er heel enthousiast over.

Competitie Teens

Langspeelfilm

Special mention: Snow Pirates – Faruk Hacihafizoglu
We vonden dit een mooie film vanwege de beelden en de inhoud; het vertelt op een spannende manier over een situatie waar we weinig van afweten middels goed acteerwerk en bewust gekozen beelden.
We waren onder de indruk van de cinematografie, je kon echt zien dat elk beeld sterk was in compositie en we leerden in de Q&A met de regisseur dat er ook speciale filters waren gebruikt op de lenzen vanwege het licht. Het is namelijk moeilijk om sneeuw te filmen, of s’nachts. De acteurs speelden voor het eerst in hun leven in een film, het waren echt jongens uit de omgeving waar het verhaal zich afspeelde, en we vonden dat ze het heel realistisch overbrachten.

Prijs: Spartacus & Cassandra – Ioanis Nuguet
We waren unaniem aangegrepen door deze film. Voordat we de film zagen vroegen we ons af hoe een documentaire film ons zou kunnen boeien. Maar het verhaal van de twee Roma kinderen raakte ons misschien wel meer dan een fictie film had kunnen teweegbrengen. We vinden het heel knap van de maker hoe hij in de keuzes van zijn manier van filmen en in de montage een spannende en emotionele film uit het echte leven heeft kunnen halen.
De ontmoeting met de regisseur-cameraman Ioanis en zijn vrouw Camille vonden we ook heel bijzonder en waardevol.

Kortfilm

Special mention: Hadiatt Abi (The gift of my father) – Salam Salman
We vonden deze film sterk omdat op een ‘eenvoudige’ manier een complexe situatie wordt vertelt. De film leert ons over een bijzondere plek om mensen te herdenken, en doet ons het geweld van een oorlog beseffen zonder geweld te laten zien. De film speelt zich af op 1 plek in een kleine ruimte, namelijk een auto. De montage en verschillende camerastandpunten onthullen telkens iets meer van het verhaal en het geluid wat je hoort blijkt achteraf enkel in het hoofd van de jongen in de auto af te spelen. De schok is groot als je na enkele minuten erachter komt waar je eigenlijk naar kijkt.

Prijs: Le sens du toucher – Jean-Charles Mbotti Malolo
Deze animatiefilm verraste ons met zijn onderwerp en manier van vertellen. Het was uniek om dove mensen in een animatie film te zien, en de film had zowel mooie als grappige momenten.
De film had beelden die je alleen met animatie kan maken, zoals het zichtbaar maken van de trilling van een aanraking en de gevoelens die je voor elkaar hebt. De aanraking en de dans vervangen woorden en geluid, alles wat gebeurt, hoe subtiel ook, wordt daardoor belangrijk. De beelden hebben mooie kleuren en contrasten, en fantasie: de dingen veranderen van proportie als de emoties veranderen. Dit alles maakte deze film heel bijzonder.